Informatiemarkt


In de pauzes, tijdens de lunch en na afloop kunt u de informatiemarkt bezoeken. Hier vindt u producten met als thema's afscheid nemen, troost en steun, herinnering en herdenking, verbinding brengen.

Wilt u uw product of dienst onder de aandacht brengen dat bent u van harte welkom. Stuur een mail naar: symposium@samenstilstaan.nl of bel naar 06-51348709.

Een overzicht van de standhouders:
 • Vasthouden, herinneringen in 3D

  Astrid van Selm  Herinneringen in onze gedachten vervagen met de jaren.
  Hoe klein waren de handjes en voetjes ook al weer?
  Weet je nog papa zijn favoriete..... vul het maar in.
  Tegenwoordig kunnen we overal foto's van maken als mooie herinneringen. Maar hoe fijn is het om een herinnering letterlijk vast te kunnen houden?

  Vasthouden staat voor een blijvende 3D herinnering creëren.  
  www.vasthouden.com 
  06-51025156
 • Landelijke beroepsvereniging van Ritueel Begeleiders

  Belangenbehartiging, kwaliteitszorg en vakontwikkeling


  Betekenisvol afscheid

  Op dit symposium treft u ook de stand van de Landelijke
  Beroepsvereniging van Ritueelbegeleiders (LBvR) aan: de organisatie die zich richt op kwaliteitszorg, belangenbehartiging en vakontwikkeling van professionele ritueelbegeleiders. Een ritueelbegeleider begeleidt mensen
  rondom sleutelmomenten in hun leven zoals geboorte, huwelijk en sterven.

  De LBvR richt zich vooral op ritueelbegeleiden bij afscheid. Samen met familie geeft de ritueelbegeleider vorm en inhoud aan een afscheidsviering. In nauw overleg wordt gezocht naar hoe de overledene te herdenken: woorden die de kern raken, treffend klinkende muziek en veelzeggende symbolen of handelingen. De ritueelbegeleider kan in de ceremonie voorgaan en/of hij ondersteunt de nabestaanden als ze dit zelf willen doen. Door zo te werken wil de ritueelbegeleider de betrokkenen verbinden: verbinden met elkaar ? ook als er verschillende meningen, belevingen zijn ? en verbinden met dat wat de overledene hen meegeeft in hun leven. Vanuit deze verbinding zal er een persoonlijk en betekenisvol
  afscheid ontstaan.
 • Hemel-bed, groene grafmonumenten en lichtpuntjes

  Madelon Reverman
  Hemel-Bed is er voor troost.
  Zijn mooie, beschermende vorm is een eerbetoon aan het leven, het lichaam en de ziel.
  Hemel-Bed is een bijzondere uitvaartkist.
  Woorden als kist, uitvaartkist, begrafeniskist, doodskist, of lijkkist; zij drukken de bijzondere schoonheid, de troost en het eerbetoon niet uit.
  Hemel-Bed is een zacht bedje; met een matras, kussen en dekbed erin, volledig ecologisch, fair-trade, van de mooiste materialen.

  Het Lichtpuntje is een reminder voor troost
  Lichtpunt is een cadeau aan jezelf of aan een ander; een reminder om je bewust te richten op de lichtpuntjes; de mooie herinneringen die je deelt met degene die jou dierbaar is.
  Licht, troost, schoonheid 

  Groene Grafmonumenten
  Via de schoonheid van dit ecologische designproduct draagt Groene Grafmonumenten bij aan troost voor mensen die een dierbaar persoon hebben verloren.
  Modellen van Groene Grafmonumenten kunt u zien in de Buitengalerie in Amersfoort
  Manegebaan 12.
  Kom maar kijken. U bent van harte welkom.
 • Zo Zit Het, herinneringsmeubels

  Wilma Kuiper

  Stoffen en spulletjes van dierbaren verwerkt in meubels 
  ZOZITHET verwerkt mooi textiel en andere spulletjes van dierbaren in meubels.
  Wie een dierbare verliest, heeft zijn of haar hoofd meestal nog lang niet staan naar de vraag waar je met alle spullen, kleding e.d. heen moet. Ten einde raad door gebrek aan opslagruimte, belanden ze vaak bij de kringloop: dat borduurwerkje waar oma zoveel liefdevolle uren in heeft gestopt, de pijp die opa altijd rookte in zijn stoel of die mooie mantel van moeder. Daar zou je een paar jaar later zomaar spijt van kunnen krijgen.
  Daarom heb ik, Wilma Kuiper van Meubelstoffeerkunst ZOZITHET, een meubellijn ontwikkeld, waarmee ik nabestaanden wil helpen om dierbare herinneringen om te zetten in een uniek,  persoonlijk en troostrijk meubelstuk. Voor een zoZAThet- meubel brengt u zelf textiel in, dat u herinnert aan een geliefd persoon of een belangrijke gebeurtenis in uw leven. Dit kunnen kleren zijn, een borduurwerk of bijvoorbeeld een dierbare tas. Met dit materiaal ontwerp ik in overleg met u nieuwe bekleding voor een bestaande stoel, sofa of poef.
  Ik ben van mening dat een herinneringsmeubel/poef/kussen een waardevolle en troostrijke  toevoeging kan geven aan het rouwproces. Zinvol, persoonlijk en uniek.

  Voor meer informatie en /of toelichting  kunt u contact opnemen met:
  Wilma Kuiper,
  Meubelstoffeerkunst te Zutphen.
  www.zozithet.nl
  06-24971281

 • Levamentum

  Leonie Troost


  Rouwcadeautjes en boeken over afscheid en rouw

  Levamentum is hét adres voor rouwcadeautjes
  en boeken over rouw en verwante onderwerpen. Zoals:
  boeken over rouw, verlies van een kind, broer of zus, partner of ouder, boeken over sterven en afscheid nemen en over leven na de dood, kinderboeken en dichtbundels. 
  Keus uit ruim 120 titels;kaarsen, gedenksieraden, condoleancekaarten, engelen, bewaarkoffertjes. 
  Een cadeautje bij een condoleancebezoek is het
  tastbare bewijs van uw medeleven.
   
  Kom naar de boekentafel of neem alvast een kijkje in de webshop  www.levamentum.nl.
   
 • MONUTA

  Uitvaartleiders


  In de stand is de Troostkoffer voor basis en middelbaar onderwijs te bekijken. Daarnaast documentatieboekjes zoals "Soms moet je even huilen", "Wie troost mij?" en "Als geboorte afscheid wordt".
  Verder informatie, wensformulieren, hebbedingetjes en nog veel meer.
 • Buro Nazorg

  Henriette Doosje (eigenaar)

  Individuele rouwbegeleiding en trainingen op maat voor organisaties.
  In mijn stand informatie over rouw, rouwbegeleiding, tips om te lezen enz. 
  In mijn praktijk in Zwolle begeleid ik mensen, van jong tot oud, in het leren omgaan met verlies en rouw in hun leven.

  Mijn  begeleiding, trainingen en workshops zijn gebaseerd op 25 jaar werkervaring in de hulpverlening en mijn expertise als hbo-docent en supervisor bij de hogeschool Windesheim, afdeling pedagogiek te Zwolle. 
  De  laatste 10 jaren heb ik me gespecialiseerd als rouwdeskundige.  Ik geef naast individuele begeleiding trainingen aan  diverse professionals en organisaties. Zodat mensen in rouw de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben. 

  "Rouw is de achterkant van de liefde". Dit ontdekte ik in mijn eigen verlies en rouwproces. En het is de basis gaan vormen  van waaruit ik werk en mensen ondersteun in hun proces.  Als er ruimte mag zijn voor rouw kan de liefde weer gaan stromen.
 • De Troostboom

  Larissa van der Molen , creatief therapeut, verlies- en rouwtherapeut en maatschappelijk werkster


  Ontwikkelaar kwartetspel, memospel en schrijfster boek "Gekleurde tranen". Zij begeleidt sinds 2006 vanuit haar praktijk "De Troostboom", kinderen, jongeren en volwassenen die een verlieservaring hebben meegemaakt. Daarnaast geeft ze trainingen, workshops en lezingen op het gebied van verlies en rouw.
  In 2009 ontwikkelde zij een kwartetspel "Niet hier, wel dichtbij" om kinderen spelenderwijs in aanraking te brengen met de dood. In 2012 kwam haar memospel "Vergeet-niet-me-verdrietjes" op de markt, gevolgd door haar eerste boek in oktober 2013 "Gekleurde tranen" waarin ze op een creatieve manier mensen afscheid laat nemen van hun dierbare.De spellen en het boek liggen ter inzage op het symposium en kunnen ook ter plekke worden aangeschaft.

  Voor meer achtergrond informatie kijk dan eens op de website www.detroostboom.nl
 • Samen Stil Staan

  Marijke Stuiver-op den Akker

  Ritueel begeleider bij afscheid en organisator symposium.
  Marijke Stuiver is ritueel begeleider bij afscheid en werkt vanuit haar bedrijf Samen Stil Staan. Na een lange loopbaan als thuiszorgondernemer besloot zij in 2011 het roer om te gooien. Geen directietaken meer, maar terug naar de mensen. Zij volgde de studie tot Ritueel begeleider bij afscheid. Sindsdien begeleidt zij families bij het op persoonlijke wijze vorm en inhoud geven aan het laatste afscheid van hun dierbare en spreekt zij op de dag van de uitvaart. 
  Marijke: "Het is zo bijzonder dat ik op deze speciale momenten in het leven van mensen, zo dichtbij en van betekenis mag zijn."
  Vanuit haar hart en met de passie dat aandacht voor verlies door de dood en rouw in het dagelijkse leven onze volle aandacht verdient, nam zij het initiatief om organisator van dit symposium te zijn. Samen met anderen is deze dag tot stand gekomen.  
 • Panta Rhei Vocaal


  A capella zingen bij uitvaarten en herdenkingen


  Sinds 1993 heeft Panta Rhei Vocaal in dubbelkwartet gezongen bij honderden uitvaarten. Zij hebben een breed repertoire van klassiek tot en met eigentijdse muziek, rekening houdend met verschillende visies op leven en dood. Voor de uitvaart heeft dirigent Frank Litjens een gesprek met de nabestaanden, waarbij hij zich afstemt op de sfeer en de wensen van de familie en overledene. Litjens: "Meestal is het proces om tot een afgewogen repertoire keuze te komen een hele mooie gezamenlijke ontdekkingstocht waarbij de familie altijd de richting bepaalt en de beslissingen neemt en ik als gids fungeer." Voor meer informatie zie www.pantarheivocaal.nl
 • Praktijk Bij Jezelf, het ontbrekende puzzelstuk

  Cobi Nijhuis, begeleiding aan mensen metverlies ervaring   Coby:"de eerste verlieservaring is vaak bepalend voor de manier van rouwen. Een methodiek welke ik inzet in mijn begeleiding is "Verlies in beeld" (systemisch werk met Duplo poppen). Het geeft je inzicht op welke manier jij vroeger een trauma hebt overleefd en wat jou kracht heeft gegeven. Tevens werk ik met het therapeutisch bordspel "alle sterren van de hemel" en kan ik inspelen op wat er aan bod komt. De opleiding Rouw therapeutische aantekening van de LSR bracht mij de nieuwste inzichten op het gebied van rouw. Sleutelwoorden zijn een luisterend oor en erkenning om die ontbrekende puzzelstukjes op hun plaats te laten valle
  n. En heb je daarbij meer energie nodig, dan kan ik als magnetiseur je helpen weer balans in je leven te brengen." 

  Naast haar praktijk is zij bij een grote organisatie verantwoordelijk voor de zorg aan nabestaanden en medewerkers.
 • Madeliefjes

  Josephine de Bont

  Ritueel begeleider
  Beschrijving