Sprekers


  • Marijke Stuiver-op den Akker, dagvoorzitter

    Zij is ritueel begeleider bij afscheid vanuit haar bedrijf Samen Stil Staan en initiatiefnemer en organisator van dit symposium.
    "Na een lange carrière als thuiszorgondernemer besloot ik in 2011 het roer om te gooien. Geen directietaken meer, maar terug naar de mensen. Samen met anderen het beste zoeken, dat aansluit bij wat nodig is en waar de behoefte ligt loopt als een rode draad door mijn leven. Steeds weer word ik geraakt door de kracht van mensen. Samen voor iets staan en daarin de verbinding en kracht met elkaar ervaren inspireert mij. Anderen op weg helpen wanneer leven uit balans is door gemis en verdriet. Het is zo bijzonder dat ik op die speciale momenten in het leven van mensen, zo dichtbij en van betekenis mag zijn".
  • Hanneke Peters

    Zelfstandig ondernemer met twee verschillende, maar toch complementaire beroepen: Ritueel begeleider bij Afscheid (Hanneke Peters Ritueelbegeleiding) en daarnaast actrice/zangeres werkzaam vanuit mijn bedrijf (Podiumkunsten Hanneke) 

    Na 10 jaar als professional in de Jeugdzorg gewerkt te hebben, waarnaast ik ook actief was op diverse podia als zangeres en actrice, besloot ik 2 jaar geleden me om te scholen tot ritueelbegeleider bij afscheid. Op zoek naar diepgang en verbinding, mede gestuurd door ervaringen in mijn eigen leven rond verlies, was dit een juiste keuze. Ik zie veel verbinding tussen afscheid en herinnering, in combinatie met mooie theater werkvormen en deze komen nu in mijn huidige werkomgeving(en) deels gecombineerd tot uiting.

    Theater is er in vele vormen en voor alle leeftijdscategorieën. Ik maak gebruik van gedichten, verhalen, muziek, poppenspel, typetjes en bewegingsvormen. Samen vormen zij onder meer de ingrediënten voor herinneringstheater. Tevens kunnen deze vormen ingezet worden om, vooral bij kinderen, op een speelse, veilige en laagdrempelige manier tot communiceren en interactie te komen. 



     

     

  • Elisa Hoogendoorn

    In 2009 verloor ik zowel mijn man als ons zoontje op dezelfde dag. Door een familiedrama. Gelukkig heb ik nog een zoontje. Niels is zijn naam. Niels en ik probeerden verder te gaan na ons enorme verlies. Met daarbij ons  intense verdriet. We zochten naar wegen om met ons verdriet om te gaan en op welke manier we dat konden en nog steeds kunnen doen. Soms bleek dit haast niet op te brengen. We kregen  veel hulp van mensen om ons heen, maar ook rituelen speelden/spelen daarbij een rol.  Het lukte ons uiteindelijk om door te gaan met ons leven. En zelfs weer te kunnen genieten. Met hen in onze herinnering.
  • Prof.dr. P.G.J. Post

    Hoogleraar Tilburg School of Humanities, department of cultural studies. Hij houdt zich bezig met onderzoek naar trends, transformaties van actuele rituele repertoires. Zijn overtuiging is groeiende dat in de transformaties betekenis en zin kan worden gevonden. Vanuit dit kader kan gekeken worden naar en gereflecteerd worden op afscheids- en uitvaartrituelen, de rol van ritueel begeleiders en uitvaartleiders en de ontwikkelingen die gaande zijn.

  • Josephine de Bont

    Ritueel begeleider bij afscheid, 41 jaar.
    Werkzaam vanuit mijn bedrijf Madeliefjes.

    Al op de basisschool was ik bezig met woorden, taal en zingeving. Nu mag ik doen wat mijn hart me ingeeft; voor nabestaanden een afscheid warm, waarachtig en soms troostend maken. Daarin word ik gevoed door mijn leven dat veel rollen kent die ik dankbaar vervul.

    Ik ben moeder en stiefmoeder, echtgenote, zus en tante, ik mag vriendin zijn of lotgenoot en nog zoveel meer. Luisteren zonder oordeel, woorden geven die helen, zwijgen waar niets te zeggen is, dat is voor mij ritueelbegeleiden.  Mijn opleiding was het leven zelf, ik hoefde alleen maar mee te bewegen.

    Herdenken is niet vergeten. Vanuit deze gedachte ben ik als organisator betrokken bij Wereldlichtjesdag 040.
  • Auke van der Endt

    Sinds 2011 werkt zij met veel plezier bij Monuta als Manager uitvaartzorg. Ze is verantwoordelijk voor de uitvaartzorg in regio Gooi & Vechtstreek, Almere en Eemland ( Amersfoort e.o.). Samen met 20 collega's zorgen zij voor de uitvoering van 600 uitvaarten per jaar. De mogelijkheid om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen en de ultieme gastvrijheid te bieden, is voor haar de motivatie om in de uitvaartzorg actief te zijn. Haar affiniteit en werkervaring in de hospitality sector komt bij dit werk zeker goed van pas! De uitdaging voor de toekomst is het blijven leveren van maatwerk en het vinden van verbintenissen tussen zakelijke partners, zoals ritueel- en rouwbegeleiders. Verder is ze moeder van 3 kinderen en kan ze enorm genieten van hun speelsheid en onbezorgdheid. 



  • Annemieke Kappert

    Zij is ritueel begeleider en geestelijk verzorger bij deinstelling Amerpoort.

    Met creativiteit en invoelend vermogen geeft zij samen metnabestaanden vorm aan rituelen rondom afscheid en rouw. De rituelen die zij in haar werk gebruikt, wekken grote bewondering en raken via alle zintuigen vele lagen. Belangrijk, omdat een waardevol afscheid een eerste helende stap is in het rouw proces.

    Binnen Amerpoort draagt Annemieke zorg voor de zondagse vieringen, de uitvaarten van bewoners, ondersteunt zij de geloofsgemeenschap en steunt zij afdelingen en medewerkers in het omgaan met afscheid en rouw.

    Zo is zij initiatiefneemster van het jaarlijkse evenement Namen Noemen op de locatie Nieuwenoord in Baarn, waarbij bezoekers hun dierbare overledenen herdenken in een veelzijdige gebeurtenis die qua gebruik van rituelen uniek is in Nederland.

    Samen met anderen richtte Annemieke de Stichting Namen Noemen op, waarin kennis en kunde verzameld en beschikbaar gesteld wordt aan de regio's in Nederland die een dergelijk evenement lokaal willen organiseren.

    Annemieke is de eerste ritueel begeleider in loondienst bij een organisatie.

     


  • Henriette Doosje

    Eigenaar Buro Nazorg, rouwdeskundige, maatschappelijk werkende en HBO-pedagogiek docent.

    In mijn praktijk in Zwolle begeleid ik mensen, van jong tot oud, in het leren omgaan met verlies en rouw in hun leven.

    Mijn  begeleiding, trainingen en workshops zijn gebaseerd op 25 jaar werkervaring in de hulpverlening en mijn expertise als hbo-docent en supervisor bij de hogeschool Windesheim, afdeling pedagogiek te Zwolle.
    De  laatste 10 jaren heb ik me gespecialiseerd als rouwdeskundige.  Ik geef naast individuele begeleiding trainingen aan  diverse professionals en organisaties. Zodat mensen in rouw de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben.

    "Rouw is de achterkant van de liefde". Dit ontdekte ik in mijn eigen verlies en rouwproces. En het is de basis gaan vormen  van waaruit ik werk en mensen ondersteun in hun proces.  Als er ruimte mag zijn voor rouw kan de liefde weer gaan stromen.
  • Frank Litjens

    Frank Litjens is dirigent van Panta Rhei Vocaal, een ensemble dat gespecialiseerd is in het a capella zingen bij uitvaarten en herdenkingen. Hij heeft de opleidingen schoolmuziek en koordirectie gevolgd aan verschillende conservatoria. 

    Frank is een veelzijdig dirigent en is ook werkzaam op het brede terrein van musical, oratorium en opera.

    Als coördinator in een hospice heeft hij veel ervaring op gedaan in het begeleiden van mensen rond het thema "afscheid en rouw".